Er is iets vreselijks gebeurd

Dag lieve volgers van de nestcam. Als oudste kuiken (K1) vertel ik jullie graag hoe het nu met ons gaat.

Voor mijn verhaal moeten we terug in de tijd. Op 15 maart is het ei gelegd waar ik in zat. In de dagen daarna zijn twee eieren gelegd. Zoals gebruikelijk is bij kerkuilen, gebeurde dit om de dag. Toen brak er een lichte vorstperiode aan. Mama had op dat moment drie eieren. Tijdens deze periode kon papa door het slechte weer maar weinig prooien vinden. Hierdoor had mama niet genoeg energie en kreeg ze geen eieren meer.

Na tien dagen werd het warmer. Papa kon weer volop prooien vinden en mama had energie voor nog twee extra eieren. Die korte pauze is best bijzonder. Dit komt niet zo vaak voor bij kerkuilen.

Vorige week zijn de twee laatst gelegde eieren uitgekomen. Helaas moet ik jullie vertellen dat er iets vreselijks is gebeurd. Mijn broertje of zusje (K3) heeft de twee jongste kuikens (K4 en K5) opgegeten. Vergeleken met ons waren ze ook wel erg klein. Natuurlijk vind ik het wel zielig. Maar ook dit hoort erbij in de natuur. De sterkste en grootste kuikens overleven soms ten koste van anderen.

Wij, de overgebleven kuikens, zijn nu ongeveer een maand oud. Zoals jullie zien groeien we als kooi. We worden zo groot, dat we nog nauwelijks onder mama’s vleugels passen. Mama laat ons steeds vaker alleen en gaat ook op jacht.

Papa en mama kunnen op een nacht wel 15 prooien vangen. De prooien bestaan vooral uit veldmuizen, maar soms ook woelmuizen of spitsmuizen. Ook gaat een kikker, pad of dikke worm er wel in. De onverteerbare resten, zoals haar en botjes, braken we uit. Dat noem je een braakbal. Je kunt in de omgeving van een uilennest soms braakballen vinden.

Papa vertelde mij dat wij in de komende weken steeds meer op hem gaan lijken. De donsveren zullen plaats maken voor echte veren. Ben jij benieuwd? Blijf ons dan volgen op de nestcam!

Duinwachters Bart en Joeri

Rectificatie: uit betrouwbare bron vernemen wij dat K1 in deze blog een leugentje om bestwil vertelt… K1 heeft K4 namelijk zelf opgegeten. Dit deed hij uit nood, want het regende al twee dagen en daardoor stonden er geen muizen op het menu. Dank aan Donna voor het doorgeven.