Een treurige wending

Het leek zo voorspoedig te gaan met de slechtvalken in de nestkast bij de watertoren. De eerste drie eieren waren een feit. Helaas blijkt de krappe flat toch net iets te krap.

Vier dagen geleden landde het vrouwtje in de kast. Helaas recht op een van de eieren. Het ei brak en het vrouwtje stond wat verbaast te kijken. Eergisteren probeerde mevrouw het met een grote stap, zo de nestkast in. Haar poot kwam op een van de resterende eieren terecht. Het resultaat; nog een kapot ei.

Op het filmpje is te zien hoe het vrouwtje het tweede, kapotte ei opeet. Het ziet er misschien een beetje vreemd uit, maar in de natuur is dit heel normaal. In het ei zitten veel voedingsstoffen. Het is zonde om die verloren te laten gaan. Dan is het verstandiger om het ei op te eten en de energie te gebruiken voor jezelf.

Mogelijk speelt de onervarenheid van het vrouwtje mee. Zoals te zien is op de beelden, draagt het vrouwtje een ring. Dankzij die ring, weten we waar ze vandaan komt en hoe oud ze is. In 2016 is ze als nestjong geringd, in de buurt van ’s-Hertogenbosch. Gezien haar leeftijd, moet dit haar eerste nestpoging zijn. 

Op dit moment is er nog een ei over. Het broeden gaat niet zo goed meer. Beide ouders zijn veel weg en laten het ei alleen. Het is maar de vraag of de slechtvalken dit ei zullen uitbroeden. Natuurlijk vinden we dit erg jammer maar dit hoort ook bij de natuur. We leven mee met de mooie momenten en met de moeilijke momenten. We kunnen op dit moment niets anders doen dan afwachten…