De natuur bepaalt

Na weken van onzekerheid is het eindelijk duidelijk wie de nestkast bij de watertoren in Scheveningen inneemt. De slechtvalken waren al erg veel te zien op onze webcams. Zelfs vaker dan hun kleinere neef, de torenvalk. Nu hebben we definitief uitsluitsel. De slechtvalk heeft de kast ingenomen. Het eerste ei is al te bewonderen op de beelden. Een primeur voor deze kast!

Het eerste ei kondigt aan dat de tijd is gekomen om deze pagina om te vormen. Dit jaar zullen we de slechtvalken volgen. De natuur is uiteindelijk degene die bepaalt wie de strijd om een nestplek wint. We zijn verrast door deze wending. Het is best bijzonder dat de slechtvalk nu te volgen is via onze nestcam. De soort was bijna verdwenen uit Nederland. De laatste jaren gaat het beter met de slechtvalk. In Den Haag zijn al andere broedgevallen vastgesteld, maar dit is voor het eerst dat wij een paartje mogen verwelkomen in onze kast.

Slechtvalken leggen twee à vier eieren. Stiekem hopen wij dat er niet al teveel eieren bij komen. De kast is eigenlijk geschikter voor de veel kleinere torenvalk. Daar waar de torenvalk beschikking had over een villa, moet de slechtvalk het doen met een krappe flat. De broedtijd van de slechtvalk is 29 tot 32 dagen. Zodra het kroost uit het ei kruipt, wordt het helemaal een knusse bedoening.

Het onverwachte van de natuur is prachtig om te zien en de ontwikkelingen blijven ons verrassen. We wachten op het puntje van onze stoel af of er meer eieren komen en hoe de broedperiode verloopt. Een ding is zeker: er staat ons een spannende tijd te wachten!

Slechtvalk op 2 eieren