Goede buur....?

Ook dit jaar worden er regelmatig slechtvalken gezien rondom de watertoren. Voor de torenvalken misschien een beetje lastig, maar voor ons is het genieten.

Ook dit jaar worden er regelmatig slechtvalken gezien rondom de watertoren. Voor de torenvalken misschien een beetje lastig, maar voor ons is het genieten. Ooit was deze soort bijna verdwenen. De afgelopen jaren neemt het aantal slechtvalken én het aantal broedgevallen toe.

Sinds twee jaar heeft een van de slechtvalken zijn of haar jachtterrein op het Nettenboetveld, vlakbij de watertoren. Hier jaagt de slechtvalk op verdwaalde stadsduiven, meeuwen, kauwtjes en kraaien. De torenvalken foerageren op ditzelfde veld maar jagen vooral op muizen. De beide soorten zijn geen voedselconcurrenten van elkaar. Maar ….. de torenvalk kan wel op het bord van de slechtvalk terecht komen.

Hoe loopt het dit jaar af met onze torenvalken? Het is net nog te vroeg om nu al conclusies te trekken over het lot van onze torenvalken en de slechtvalk. Waarschijnlijk zijn de slechtvalken weer bezoekers uit het hoge noorden, die hier overwinteren en binnenkort vertrekken, maar dit is nu nog niet met zekerheid te zeggen, want elders in Den Haag zijn wel al weer broedgevallen gesignaleerd.

De tijd zal ons leren hoe de natuur zich ontwikkelt. De strijd tussen verschillende soorten om een mooie broedplek en een fijn territorium hoort bij de natuur. Dat is soms lastig om te zien, maar de natuur laat zich (gelukkig?) niet sturen. Wordt vervolgt…

 

Sandra

slechtvalk

Bekijk het filmpje van 'Dikkie Spielburg' over hoe de slechtvalken het nest van onze torenvalken bezoeken.