Rupsen en teken

Insecten in Meijendel!

Het is ondertussen algemeen bekend dat je van een tekenbeet de ziekte van Lyme kunt krijgen. Lyme is een heel vervelende ziekte waar je niet zomaar van af komt. Het is daarom verstandig om goed op te letten als je door lang gras loopt of in bosrijk gebied hebt rondgelopen. Een teek laat zich bij aanraking op je vallen en zoekt al klimmend een geschikt plekje op het lichaam om zich vast te bijten.

Naast de teek zijn er natuurlijk nog meer bijt- en steekinsecten in de natuur zoals de rode bosmier en wespen. Van deze heb je alleen last als je ze letterlijk in de weg zit.

Een onschuldig ogende nachtvlinder is sinds 1990, vanuit het zuiden, een opmars begonnen in Nederland en is nu in alle provincies geregistreerd. De vlinder begint als een kale, maar later zeer harige rups die in processie over de stammen van eikenbomen wandelt. Dit is de eikenprocessierups.

Plaag of leuke nieuwkomer?

De rupsen zijn in de monocultuur van de kilometers lange eikenlanen langs de doorgaande wegen in ons landschap een plaag. Door het ontbreken van natuurlijke vijanden ontstaan enorme nesten van waaruit de eikenbladeren op hun nachtelijke strooptochten gegeten worden. Afgezien van het feit dat ze de bomen kaalvreten, hebben de rupsen nog een andere vervelende eigenschap.

Brandharen!

De rups vervelt een aantal keren in z'n cyclus tot het verpoppen. Tot de derde vervelling zijn de rupsen relatief kaal en worden ze in een natuurlijke omgeving zoals in Meijendel door vogels en andere beesten gegeten. Na de derde vervelling krijgt de rups een bontjasje met een uiterst gemene bewapening. Vlijmscherpe met gif gevulde en afschietbare haren zitten in dit nieuwe pak. De rups vervelt hierna nog een aantal keren en krijgt telkens weer een nieuwe lading brandharen. De oude vellen met brandharen blijven achter in de nesten of waaien van het nest weg. De brandharen blijven nog jaren ‘gevaarlijk'. Bij het in contact komen met deze brandharen krijg je (niet iedereen) een soort allergische reactie met ontstekingen tot gevolg. In het ergste geval, bijvoorbeeld bij inademing, is een ziekenhuisopname noodzakelijk. Zoogdieren zoals honden, maar ook paarden en koeien kunnen fataal worden geïnfecteerd.

Wat doet Dunea aan deze rups!

In principe bestrijdt Dunea geen dieren en planten die op eigen kracht de natuurterreinen weten te bereiken. In de bosrijke delen van Meijendel zijn voldoende vogels en insecten om de aantallen rupsen laag te houden. Maar omdat het een nog betrekkelijk nieuw (plaag) insect is, wil Dunea ingrijpen waar dat nodig en mogelijk is.

Het gevonden nest in Meijendel is erg klein, maar zit wel vlak aan een doorgaand fietspad. Dat is voor Dunea reden genoeg om dit nest te laten verwijderen door een erkend bedrijf. De veiligheid van onze recreant staat namelijk bij ons hoog in het vaandel.

Melden van nesten

Omdat Dunea preventief wil kunnen optreden, is het belangrijk dat we weten waar nesten van de rupsen zijn. Daarom doen we een beroep op alle bezoekers van de (eiken)bossen in Meijendel en Solleveld om vondsten van de nesten te melden bij de klantenservice (088) 347 47 47 of via onderstaand formulier. Het is voor de recreant, de beheerders en het vee van belang dat we de aanwezigheid van de rupsen beheersbaar houden.

Meer informatie?

Melden rupsennest

Vul hier uw gegevens in en geef aan waar u een rupsennest heeft gevonden.

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht.