Samen sterk voor schone drinkwaterbronnen

Zo’n 1,3 miljoen mensen zijn voor hun drinkwater afhankelijk van onze bron: de Afgedamde Maas. Vandaar dat een goede waterkwaliteit van deze zijtak van de Maas van cruciaal belang is. We maken ons hier sterk voor en werken met alle partijen samen die een bijdrage kunnen leveren aan een schone bron. En toch ging het eerder dit jaar mis...

Voor de productie van ons drinkwater zijn we de eerste drie maanden van dit jaar uitgeweken naar onze alternatieve bron: de Lek. Dat was nodig omdat er resten van een bestrijdingsmiddel in de Afgedamde Maas werden aangetroffen. Onderzoek van waterschap Rivierenland heeft de veroorzaker van de vervuiling boven tafel gebracht. We zijn een procedure gestart om gemaakte kosten te verhalen, zodat deze niet doorbelast hoeven worden aan onze klanten.

Ondertussen blijven we strijden voor een goede waterkwaliteit van de Afgedamde Maas. Ook doen we voortdurend onderzoek naar mogelijke drinkwaterbronnen van de toekomst. Een schone bron is immers noodzakelijk om drinkwater van topkwaliteit te kunnen blijven produceren, voor de redelijke prijs die consumenten nu betalen; wat er niet in zit, hoeft er ook niet uit. We werken in de regio daarom samen met o.a. Rijkswaterstaat, gemeenten, het waterschap en tuinders. Ook gaan we aandacht vragen voor het belang van schoon water in de omgeving.

Wilt u meedenken over de manier waarop we gezamenlijk de bewustwording kunnen vergroten? Neemt u dan contact met ons op.