Terug van vakantie? Eén minuut kraan doorspoelenU kunt er op elk moment van de dag op vertrouwen: lekker en betrouwbaar drinkwater, zo uit de kraan. Toch kan het zijn dat het water bij thuiskomst van vakantie anders smaakt. Drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder Dunea adviseert na een vakantie de waterleidingen in huis even door te spoelen.

Kraanwater is beperkt houdbaar en kan het beste vers gedronken worden. Tijdens vakanties staat het water een tijdje stil. Dit kan de kwaliteit negatief beïnvloeden. Er is geen gevaar voor de gezondheid, maar de kwaliteit, smaak en geur van het water kan anders zijn dan wat u gewend bent. Het is daarom verstandig om bij thuiskomst de kranen open te zetten en de leidingen door te spoelen. Laat het water één minuut lang rustig stromen.

Doorspoeltips

• Begin met de kraan die het dichtste bij de watermeter zit.

• Open van elk tappunt de koud- en/of warmwaterkraan.

• Laat het water een minuut lang rustig stromen en voorkom dat het water vernevelt.

• Ook door toiletten door te spoelen en douches te laten doorlopen, ververst u het water in de leiding.

• Het is niet nodig brandslanghaspels door te spoelen. Deze zijn beveiligd of gekoppeld aan een leiding waarin water doorstroomt naar een kraan verderop.

• Het water dat er na een minuut uit komt, is weer van prima kwaliteit.

Boiler
Zet u de boiler altijd uit tijdens uw vakantie? Verwarm deze bij thuiskomst altijd eerst 20 minuten tot min 55o en spoel dan uw leidingen door. De douchekop spoelt u het beste door met heet water uit de boiler in een gevulde emmer, zo voorkomt u verneveling.  


Schoon en veilig drinkwater

Het drinkwater dat Dunea levert, voldoet aan de kwaliteitseisen die zijn vastgelegd in de Waterleidingwet en in het Waterleidingbesluit. Ons drinkwater wordt dagelijks gecontroleerd. Zo bent u verzekerd van heerlijk schoon kraanwater, 24 uur per dag, 7 dagen per week!