Geen oliebollenvet door gootsteen of toiletRond Kerst en Nieuwjaar spoelen Nederlanders frituur- en oliebollenvet door de gootsteen of de wc. Het kost de waterschappen elk jaar miljoenen euro’s om al dat vet uit het water te filteren. U kunt helpen de waterketen schoner en goedkoper te maken!

Het vet dat overblijft na het bakken van oliebollen of bitterballen veroorzaakt verstoppingen in de riolering. Zowel vast als vloeibaar vet gaat namelijk klonteren en stollen als het in het rioolwater terecht komt. Daarnaast raakt de afvalwaterzuiveringsinstallatie overbelast. U kunt dit helpen voorkomen door het gebruikte vet in een melkpak of fles te doen en het af te voeren als gewoon afval of in te leveren bij de milieustraat. Want wat niet in het water komt, hoeft er ook niet uit!

Waarom maakt een drinkwaterbedrijf zich hier druk om?

Wat u door de gootsteen of wc wegspoelt met kraanwater, wordt onderdeel van de waterketen. Dezelfde waterketen waar Dunea van afhankelijk is om schoon drinkwater van te kunnen maken. Als samenwerkingspartner van waterschappen en gemeenten onderschrijven wij het belang van waterkwaliteit; uit de kraan, maar ook in onze leefomgeving. Daarom roept ook Dunea: liever geen oliebollenvet door gootsteen of toilet.

Tip: Giet vetresten terug in een plastic fles of in een leeg pak melk en doe het in de vetrecyclecontainer (onder meer te vinden bij de milieustraat)! Klein restje in de pan? Veeg het weg met keukenrol!

Wil je weten wat er nog meer niet in het riool mag? Neem dan een kijkje op www.nietinhetriool.nl.