Voor al uw vragen over drinkwater zijn wij van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 uur en 17.00 uur te bereiken op telefoonnummer: 088 347 47 47. Bij storingen kunt u ook dit telefoonnummer bellen, 24 uur per dag.

Tips Tips

Tips tegen kalkaanslag

Ondanks de ontharding van uw drinkwater tot 8,5 graden Dh, heeft u thuis nog wel te maken met kalkaanslag. Hieronder enkele tips ter voorkoming van kalkaanslag.

  • In de meeste wasmiddelen zit een middel tegen kalk. Op de verpakking staat aangegeven hoeveel u wordt geadviseerd te gebruiken bij een bepaalde hardheid van het drinkwater. Als u dit advies opvolgt, hoeft u niet bang te zijn voor verkalkte verwarmingselementen van uw (af)wasmachine.
  • Droog natte oppervlakken als doucheschermen, sanitair en tegels direct na met een zeem.
  • Schoonmaakazijn is een probaat middel tegen kalkaanslag. U kunt het gebruiken voor het ontkalken van uw koffiezetapparaat of het ontstoppen van douchekoppen en kranen. Let op: het zuur kan bepaalde materialen aantasten. Dit voorkomt u door goed na te spoelen met water.
  • Het toevoegen van onthardingspoeder aan uw wasmiddel is meestal niet nodig. U krijgt immers matig zacht water geleverd.
  • Stel uw wasmachine niet in boven de 65º C. Dat scheelt u energie en kalkafzetting op het verwarmingselement.

Tips bij wateronderbreking

Soms kunnen wij even geen water leveren. Dat kan komen doordat er een lekkage of andere storing bij u in de buurt moet worden verholpen. Vaker gaat het om geplande onderhoudswerkzaamheden aan het leidingnet, zoals aanleg van nieuwe leidingen en vervanging van oude. U ontvangt dan enkele dagen van tevoren een schriftelijke aankondiging. Geplande werkzaamheden worden uitgevoerd tijdens kantooruren: maandag t/m vrijdag tussen 7.00 en 17.00 uur.

Zonder water zitten is lastig, maar als u het van tevoren weet kunt u zich voorbereiden. Enkele tips:

Huishoudens

1. Vul flessen met water voor consumptie en bewaar die in de koelkast.
2. Vul van tevoren het bad of de wastafel.
3. Zet een volle emmer water naast het toilet.
4. Vul de voorraad in de regenton aan met kraanwater. Deze voorraad kunt u gebruiken voor tuin en toilet.

Bedrijven

Bedrijven kunnen dezelfde tips volgen als huishoudens. Daarnaast kunnen zij de volgende opties in overweging nemen:

1. Zelf mobiel sanitair huren.
2. Wij kunnen een noodaansluiting voor u plaatsen (tijdelijke oplossing, kosten op aanvraag). Dan wordt er een tijdelijke aansluiting vanaf een andere leiding gemaakt. Of dit (tijdig) kan worden gerealiseerd hangt af van de mogelijkheden in de omgeving van uw pand en of er op het moment van aanvragen nog voldoende tijd is om de voorziening te realiseren.
3. Wij kunnen extra afsluiters voor u plaatsen (permanente oplossing, kosten op aanvraag), om uw aansluiting als het ware te isoleren. Dit kan alleen bij grote afsluiters onder bepaalde voorwaarden. Bij een wateronderbreking aan de ene zijde van het net, heeft u dan via de andere zijde toch watertoevoer.
4. Is uw bedrijfsvoering van groot maatschappelijk belang (zorginstellingen), dan kunnen we de wateronderbreking in onderling overeenstemming buiten werktijden laten plaatsvinden. Hieraan zijn wel kosten verbonden, die neerkomen op de extra kosten die wij daarvoor moeten maken.

Tips bij nieuwbouwwoning

Uw drinkwaterbedrijf levert kraanwater van uitstekende kwaliteit. Echter onderdelen van nieuwe leidingen en kranen kunnen in de eerste periode van gebruik soms nog stoffen aan het water afgeven die de waterkwaliteit negatief beïnvloeden. Hoewel er geen sprake is van acute gezondheidsrisico's, is dit ongewenst.

Nieuwbouwwoning? Leidingen spoelen!
Bij een nieuwbouwwoning is het daarom verstandig om de eerste drie maanden dagelijks, voor het eerste gebruik de nieuwe leidingen door te spoelen. Dat geldt voor leidingen en kranen die gebruikt worden voor het bereiden van voedsel of om uit te drinken.

Het doorspoelen van de kraan geldt voor zowel de koude kranen als de mengkranen. In het geval van een mengkraan kiest u de middelste stand. Zo bent u verzekerd van heerlijk schoon kraanwater, 24 uur per dag, 7 dagen per week!

Kijk voor uitgebreide informatie op http://www.kraandoorspoelen.nu/

Wintertips

In de winter is het binnen extra gezellig en behaaglijk met de verwarming aan. Maar als het buiten erg koud is, bestaat het risico dat uw waterleiding en verwarmingsbuizen bevriezen. Daardoor kan er een breuk in de waterleiding ontstaan, met lekkages tot gevolg. Staat u liever niet ineens in de kou? Met de onderstaande voorzorgsmaatregelen beperkt u het risico op bevriezing van uw leidingen. Denk hier ook aan als u in de winter met vakantie gaat.

  • Zet bij vorst de thermostaat op minimaal 10 graden Celsius en draai in het hele huis de radiatoren open, ook in de ruimten waar zich de watermeter, hoofdkraan en leidingen bevinden. Zorg dat de cv-pomp blijft draaien en stel de ketelwatertemperatuur in op minimaal 50°C en uw warmwatertoestel (boiler) op minimaal 60°C.
  • Controleer ook of de hoofdkraan goed sluit. Mocht er een defect aan de waterleiding ontstaan, dan voorkomt u hiermee eventuele waterschade.
  • Tocht is een grote vijand. Isoleer de meterruimte goed, zorg ervoor dat buitendeuren en toegangsdeuren goed sluiten en plaats eventueel tochtstrips. Is in dezelfde ruimte een gasmeter aanwezig, ventileer de ruimte dan regelmatig om vochtvorming te voorkomen.
  • Is de ruimte niet tochtdicht te krijgen en bent u bang voor bevriezing? Pak dan de watermeter, hoofdkraan en toevoerleiding tijdelijk in met isolerend materiaal.
  • Bij vorst kunt u (buiten)kranen en leidingen in onverwarmde ruimten zoals de garage, het best apart afsluiten en aftappen, zodat er geen water meer in zit dat kan bevriezen. De leidingen zijn meestal ingedeeld in groepen, die u kunt afsluiten met de bijbehorende stopkraan. Het aftappen gaat als volgt: draai de stopkraan van de leidingen in een onverwarmde ruimte dicht. Open nu het aftapkraantje en vang het water op in een emmer. Zet ook alle andere kranen in de koude ruimte open en laat alle leidingen leeglopen. Sluit tenslotte het aftapkraantje en de waterkranen. Vergeet niet om na de vorstperiode de leidingen door te spoelen.

Doorspoeladvies; drink water vers!

Water is beperkt houdbaar; consumeer het vers!
U kunt er op elk moment van de dag op vertrouwen: lekker en betrouwbaar drinkwater, zo uit de kraan. Om die uitstekende waterkwaliteit te behouden, is het verstandig om na een vakantie de leidingen bij u thuis door te spoelen. En bent u verhuisd naar een nieuwbouwwoning? Dan is het goed om de eerste drie maanden de kranen dagelijks even open te zetten.

Water is een beperkt houdbaar product dat u het beste vers consumeert. Bent u langer dan een week niet thuis geweest? Dan heeft het water een tijdje stilgestaan. Stilstand kan de kwaliteit van het water negatief beïnvloeden. Daarom is het verstandig bij thuiskomst de leidingen even door te spoelen. Dit bereikt u door alle koud- en warmwaterkranen even te openen. Laat het water een minuut lang rustig stromen en voorkom dat het water vernevelt. Daarna is het water weer lekker koel en zeer geschikt voor consumptie.

Bent u verhuisd naar een nieuwbouwwoning, dan adviseren wij u de eerste drie maanden de nieuwe kraan en leidingen aan het begin van elke dag door te spoelen. Want helaas kunnen (onderdelen van) nieuwe leidingen en kranen de eerste maanden van gebruik nog wel eens stoffen afgeven aan het water. Er is geen gevaar voor de gezondheid, maar de kwaliteit, smaak en geur van water dat lang heeft stilgestaan, is niet wat u van ons gewend bent. Voor een woning is een minuut doorspoelen voldoende. Organisaties met grotere waterinstallaties (langere leidingen) adviseren wij elk tappunt twee minuten door te spoelen. Brandslanghaspels kunt u daarbij overslaan.

Kwaliteit
Het drinkwater dat Dunea u levert, voldoet aan een uitgebreid scala van wettelijke eisen. Deze kwaliteitseisen zijn vastgelegd in de Drinkwaterwet en in het Drinkwaterbesluit. Ons drinkwater wordt dagelijks gecontroleerd volgens die gedetailleerde voorschriften. Dat begint al bij de bron; de rivier de Afgedamde Maas, waar we meten of het water van voldoende kwaliteit is om het naar de duinen te transporteren voor verdere zuivering. Ook verderop in het productieproces wordt de kwaliteit nauwlettend in de gaten gehouden, op alle productielocaties tot in de reinwaterbergingen aan toe. Ook in woningen worden monsters uit de kraan genomen, omdat we de kwaliteit aan het einde van het distributienet willen controleren. Zo bent u verzekerd van heerlijk schoon kraanwater, 24 uur per dag, 7 dagen per week!

Kijk voor meer informatie op www.kraandoorspoelen.nu.

Tip bij een tekenbeet

Veel mensen gaan met lekker weer naar buiten. Niet alleen de duinen zijn populair, ook bossen, heidegebieden, weilanden, parken en tuinen worden massaal bezocht. Na een verblijf in de natuur is het verstandig om jezelf te controleren op teken. Teken zijn er het hele jaar door maar worden vanaf 7 graden actief. De meeste mensen lopen een tekenbeet op in de maanden maart tot en met oktober. Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán de ziekte van Lyme veroorzaken. Een tekencontrole na een verblijf in onze duinen is een kleine moeite. Lees de informatie van het RIVM. Dan weet u wat u te doen staat bij een tekenbeet.

Waarom spoel ik mijn toilet door met ‘duur’ drinkwater?

U krijgt van uw drinkwaterbedrijf één soort water geleverd: drinkwater. U gebruikt dit niet alleen om te drinken en voor het bereiden van eten, maar ook om te douchen, het toilet door te spoelen, de was te doen en de tuin te sproeien.

Naast drinkwater bestaat er ook huishoudwater. Dit is water van mindere kwaliteit doordat het minder zuiveringsstappen heeft ondergaan. Huishoudwater dat gemaakt is van hemelwater of grondwater is prima te gebruiken voor het doorspoelen van het toilet. Het is alleen niet geschikt voor consumptie, omdat huishoudwater besmet kan zijn met virussen en bacteriën waar u ziek van kan worden. Huishoudwater mag dus niet door dezelfde leidingen lopen als drinkwater.

Er is in het verleden op verschillende locaties meermalen onderzoek gedaan naar mogelijkheden van het aanbieden van "goedkoper" huishoudwater via een tweede leidingsysteem. Ook Dunea heeft hiernaar onderzoek uitgevoerd. Het meest aansprekende en ook uitgevoerde huishoudwaterproject was die in de Utrechtse nieuwbouwwijk ‘Leidsche Rijn'. Door menselijke fouten werd huishoudwater ongemerkt tóch voor consumptie gebruikt met gezondheidsklachten tot gevolg. Het risico van onbedoelde verbindingen tussen het drinkwaterleidingnet en het huishoudwaterleidingnet bleek te groot. In overleg met VROM-Inspectie (nu Inspectie Leefomgeving en Transport), is toen besloten definitief te stoppen met dit project.

Deze en andere onderzoeken hebben er toe geleid dat het sinds 2003 voor een drinkwaterbedrijf bij wet verboden is om huishoudwater aan hun klanten te leveren. Daarnaast leidt de aanleg en het onderhoud van een tweede leidingsysteem tot zeer hoge kosten. Hierdoor kan huishoudwater zelfs enkele malen duurder worden dan drinkwater.

Conclusie:
Is het zonde uw toilet door te spoelen met drinkwater? Het antwoord is nee! De onderzoeken wijzen uit dat het zelfs veiliger en goedkoper is dit wel te doen.

Drink voordat je dorst krijgt

Voor ons lichaam is water essentieel, want water bevat allerlei mineralen die ons lichaam nodig heeft. Het regelt bovendien onze lichaamswarmte, transporteert vitaminen, mineralen en voedingsstoffen naar onze cellen en voert afvalstoffen af. Water drinken is daarom van groot belang. Maar wacht niet totdat je dorst krijgt, want je lichaam heeft dan al een tekort aan vocht.

Mag ik warm kraanwater drinken?

Dat raden wij af. Waterbedrijven leveren koud water van hoge kwaliteit. Warm water, direct uit de kraan heeft eerst door een metalen boiler of geiser gestroomd. In warm water lossen metalen (koper, lood of cadmium) beter op dan in koud water. Er is dus een kans dat er teveel metalen in warm kraanwater zitten – ook als de leidingen in huis niet van metaal zijn. 

Hoe dan wel?
U kunt het beste koud kraanwater koken om daarna (afgekoeld) te drinken.

Mogelijk ook interessant:

Controleer op lekkage in huis

Controleer op lekkage in huisHet is verstandig om periodiek te controleren of ergens in huis lekkage is. Hoe sneller u een lekkage ontdekt, hoe groter de kans dat schade en kosten beperkt blijven. Controleren is eenvoudig en duurt hooguit een kwartier.

Zo doet u dat: draai alle kranen in huis dicht, ook die van de wasmachine en kijk of het telwerk van de watermeter nog loopt. Is dat het geval? Dan is lekkage waarschijnlijk.

Lekkage in huis!
Vermoedt u lekkage aan de waterleidingen van uw huis? Neem dan contact op met een watertechnisch installateur (loodgieter) voor een professionele inspectie en reparatie. Neem eerst contact op met de huiseigenaar als u huurt. Een woningbouwvereniging heeft mogelijk zelf een technische dienst.

Controleer ook uw polis
De huiseigenaar is verantwoordelijk voor de staat van onderhoud van het huis en wat daarbij hoort. Dat geldt ook voor waterleidingen en kranen in huis, vanaf de watermeter. Bent u zelf de huiseigenaar? Schade door lekkage kunt u wellicht verhalen op uw opstal- en/of inboedelverzekering. Dat is afhankelijk van uw verzekeringspolis en de polisvoorwaarden. Ook goed om uw verzekering even te controleren dus!

Beter voorkomen dan genezen
Op uw laatste jaarafrekening ziet u wat uw waterverbruik de afgelopen jaren is geweest. Is uw verbruik ineens veel hoger dan gebruikelijk, zonder dat er wijzigingen zijn geweest in uw gezinssamenstelling en gewoonten? Dan is het tijd voor een lekcheck!