Dunea innoveert: vervangen zonder noodleiding

Je maakt het misschien maar één, hooguit twee keer in je leven mee, maar als de leidingen in de straat worden vervangen, weet je ervan. Zand en stapels tegels voor de deur en dat meerdere keren. Dit moet eenvoudiger, dacht Dunea. In juni 2015 startte een proef met een nieuwe methodiek, die de overlast voor klanten moest beperken. Met succes, ook volgens de klanten die dit meemaakten.

Straat open, noodleiding aanleggen, straat dicht. Huisaansluitingen overzetten, straat open, oude leiding vervangen, straat dicht. Huisaansluitingen overzetten, straat open, noodleiding afbreken, straat dicht. Zo vervangen aannemers van Dunea bijna 35 kilometer leiding per jaar. Bij de proef ‘vervangen zonder noodleiding' gaat de straat direct voor de deur maar één keer open, gedurende één dag. Aangesloten huishoudens komen zo ook maar één keer zonder water te zitten en de overlast in de straat duurt ook veel korter.

Ballon-techniek
Dunea heeft speciale hulpstukken laten ontwikkelen, zodat de 'ballon-techniek' kan worden toegepast bij vervanging van waterleidingen. Door een stevige ballon op te blazen in de leiding hoeft het water voor andere aansluitingen op dezelfde leiding niet te worden onderbroken. Zo kan een leiding in kleinere delen worden vervangen, elke dag een stukje. De aanleg van een tijdelijke leiding voor de hele straat, die om hygiëne redenen maar eenmalig is te gebruiken, kan zo worden uitgespaard. Evenals de mankracht die daarvoor nodig is.

Succes uitbreiden
Nu de techniek een succes blijkt, wil Dunea deze zo vaak mogelijk toepassen bij het vervangen van leidingen in bewoond gebied. Daarom worden aannemers opgeleid. Zo ondervinden zoveel mogelijk klanten zo min mogelijk overlast.

 

Animatie Dunea: ‘Saneren zonder noodleiding'