Interview vrijwilliger Art Groenewegen

Waarom ben je vrijwilliger geworden?

Omdat ik altijd in de natuur gewerkt heb en na mijn 'werkzame' leven niet graag stil wil zitten. Dunea zocht vrijwilligers en daar had ik onmiddellijk oren naar. Voor mijn pensioen werkte ik op de ecologische afdeling van Rijkswaterstaat, vegetatiekarteringen. Mijn specialismen waren de kwelders in het Waddengebied, de schorren in het Deltagebied en de duinen van de Waddeneilanden. Ook verzorgde ik de PR en voorlichting. Ik weet er best wel wat vanaf en het leek me leuk om mijn kennis een beetje te kunnen delen, ik heb er nu de tijd voor.

En waarom bij Dunea?

Omdat dit mooi aansluit op mijn werk, zowel buiten in de natuur als binnen, PR en voorlichting. Ik loop al zolang als ik mij kan herinneren door Meijendel en de duinen te banjeren, frisse lucht opsnuiven, genieten van alles wat groeit en bloeit. Daarbij kwam ik ook regelmatig in het oude bezoekerscentrum om een foto van een bijzonder plantje of paddenstoel langs te brengen en een praatje te maken. De oproep van Dunea kwam simpelweg op het juiste moment, toen ik in het nieuwe bezoekerscentrum kwam kijken. Dunea zocht vrijwilligers en of dat niet wat voor mij was? Ja, dat was zeker wat voor mij!

Hoe lang ben jij al vrijwilliger?

Vanaf het eerste moment dat Dunea bij de start van het nieuwe bezoekerscentrum vrijwilligers zocht. Dat was in eh...de zomer van 2012. Ik was denk ik de eerste die zich aanmeldde.

Wat is je rol binnen De Tapuit?

Gastheer, rondleider, promotor en organisator.

Denk jij dat de medewerkers van De Tapuit en de vrijwilligers complementair zijn aan elkaar?

Absoluut! Er is veel kennis bij de medewerkers van Dunea in Meijendel, de duinwachters, duinwerkers en de mensen in het bezoekerscentrum hebben stuk voor stuk een schat aan kennis in huis en een bevlogenheid die ik herken. Vanuit mijn beroepsverleden kan ik hier en daar een bijdrage leveren op verschillende gebieden. Het is vooral een kwestie van kennis delen en leren van elkaar. Ook onder de overige vrijwilligers is er veel kennis waar Dunea/De Tapuit weer voordeel uit kan halen.

Zou jij mensen willen aanraden, adviseren of enthousiasmeren om vrijwilliger bij Dunea/De Tapuit te worden?

Jazeker! Ik wil daar overigens wel bij aantekenen dat het zowel voor Dunea als de potentiële vrijwilliger duidelijk moet zijn wat ze mogen verwachten van elkaar. Vrijwilliger zijn bij Dunea is niet hetzelfde als werknemer zijn van Dunea en anderzijds is vrijwillig ook niet vrijblijvend. Als je commitment hebt gegeven, moet je onderling ook afspraken kunnen maken.

Kun je een korte omschrijving geven van jouw werk in de Tapuit?

Bijspringen als 'gastheer' in het bezoekerscentrum De Tapuit. Groepen van uiteenlopende samenstellingen rondleiden door de duinen, vertellen over de vegetatie en dieren die hier te vinden zijn en bijzondere plekjes opzoeken. Bij de infiltratieplassen vertel ik iets over de waterwinning en het natuurbeheer door Dunea. De groepen waarmee ik excursies loop, zijn heel verschillend. Een clubje leerkrachten heb ik eens meegenomen, maar ook juristen van het ministerie of een familie-uitje/excursie. Vaak vraag ik eerst wat ze willen doen, want de één wil alles weten van de omgeving, de ander wil gewoon een mooie wandeling maken. Daar pas ik de excursie dan zoveel mogelijk op aan. Erg leuk is het om met kinderen, of het nu een verjaardagspartijtje is of schoolklassen zijn, door het gebied te struinen.

Daarnaast lever ik hand- en spandiensten bij de promotie en voorlichting zoals recentelijk het schrijven/ontwerpen van flyers voor de wandelingen in het gebied en speurtochten voor kinderen. Kortgeleden ben ik met mede-vrijwilligers gestart om een maandelijks programma voor families te organiseren.