Kerkuil

In het hart van Meijendel staat De Tapuit, bezoekerscentrum Dunea. Duizenden mensen en kinderen zijn hier al eens geweest om duin & water te beleven. Wat zij niet weten is dat er een bewoner is in De Tapuit. Hoog boven de drukte van de bezoekers in de uilenkast leeft sinds een aantal weken een kerkuil. Bekijk hier de livebeelden.

Broedplaats?

Geschreven staat dat volwassen kerkuilen doorgaans het hele jaar bij hun broedplaats blijven. Dat stemt ons hoopvol, want mogelijk heeft deze kerkuil onze kast uitgekozen als broedplaats. En anders is het in elk geval een mooie schuilplek. Want kerkuilen houden niet van de kou. Hun verenkleed is niet de beste isolatie en ze kunnen zich daardoor slecht warm houden. Hiervoor zoeken ze de beschutting. Ook op harde wind en regen zijn ze niet doel. Niet in de laatste plaats omdat ze dan moeilijk muizen kunnen vangen.

Voedsel

Muizen zijn een belangrijke voedselbron voor kerkuilen. Maar soms doen ze zich ook te goed aan een vogel of een vleermuis. En laten die twee nou net veelvuldig voorkomen in Meijendel. De huisvesting en de omstandigheden zijn gunstig, laten we hopen dat we naast de torenvalken ook met de kerkuilen avonturen gaan beleven.