Excursies en gastlessen voor basisscholen

Leren over water en natuur

Kom naar ons of wij komen naar jou! Kom spelenderwijs leren over water en de natuur in een van de mooiste natuurgebieden van Nederland! Ga op ontdekkingstocht in Nationaal Park Hollandse Duinen en leer alles over dieren in de duinen of over de waterwinning in Meijendel. Kies voor een van onze excursies speciaal voor basisscholen. Of boek een gastles waarin een gastdocent je alles vertelt over de wereld van kraanwater.

Kinderen volgen gastles Dunea

Gastles Kraanwater op school

In Nederland is het hebben van kraanwater heel normaal en toch ook heel bijzonder. Je gebruikt het voor van alles: douchen, wc doorspoelen, schoonmaken, etc. En natuurlijk drink je het, want kraanwater is lekker én gezond. Het kraanwater van Dunea komt uit de duinen. Welke stappen er aan te pas komen om van oppervlaktewater schoon en veilig drinkwater te maken, leer je in deze les van 75 minuten. Ook besteden we aandacht aan bewust waterverbruik.

Praktische informatie 

 • Doelgroep: groep 3/4 en groep 5/6 van het basisonderwijs. 
 • Leerdoel: de leerlingen weten waar hun kraanwater vandaan komt, dat het lekker en gezond is om te drinken en dat ze er bewust mee omgaan. 
 • Duur: de les duurt 75 minuten. 
 • Kosten: Dunea stelt deze les graag gratis beschikbaar voor scholen binnen het leveringsgebied. Er zijn dus geen kosten aan verbonden. 
 • Vorm: dit is een interactieve les met veel ruimte voor de leerling om zelf te ontdekken.
 • Let op: de gastdocent verzorgt al het lesmateriaal, maar heeft hulp van de groepsleerkracht nodig voor het verzamelen van het materiaal van de waterzuiveringsproef. 
 • Ook leuk: combineer de gastles met een bezoek aan de duinen. Kies één van de schoolexcursies op deze pagina of bezoek de Duincampus
 • Periode: gehele schooljaar. Let op: als je combineert met een excursie, dan heb je met het seizoen te maken (van 1 april tot 1 november, van dinsdag t/m vrijdag). 
 • Dunea behoudt zich het recht om te allen tijde een gastles te verplaatsen of annuleren als hier gegronde redenen voor zijn (bijvoorbeeld geen beschikbare docent). 
 • Vragen over dit programma? Mail naar: educatie@dunea.nl

De gastlessen zijn tot stand gekomen met ondersteuning van Gemeente Den Haag, afdeling Natuur en Milieu Educatie.

Boek een gastles

Challenge Slim Watergebruik

Hoe kunnen we in en rond ons huis slimmer omgaan met water? Dat is de vraag waar leerlingen van groep 7 en 8 zich op storten tijdens de challenge Slim Watergebruik. Volgens de principes van Onderzoekend & Ontwerpend Leren brainstormen de kinderen over slimme en creatieve oplossingen. Om aan de slag te kunnen leren ze meer over de weg van het water en de verschillende soorten afvalwater. Want welk water kun je misschien slim hergebruiken? De challenge vindt plaats in de week van 14 tot 18 juni.

Geef je op voor de challenge

Meisje met tips waterbesparing

Excursie: Van bron tot kraan

In Meijendel maakt Dunea drinkwater. Wil jij weten hoe dit werkt? Ga dan met de hele klas op excursie! Maak een mooie wandeling door de duinen en breng het rivierwater naar de duinplas. Ontdek wat er gebeurt onder de grond en doe met de hele klas een proefje waarbij jullie zelf water zuiveren. Daarna op naar De Tapuit, bezoekerscentrum Dunea, voor de laatste zuiveringsstappen. Onderweg vertelt de excursieleider natuurlijk alles over het maken van drinkwater. Tap na afloop je eigen beker kraanwater en proef eens hoe lekker dit smaakt!

Praktische informatie

 • Doelgroep: groep 5 en 6 van het basisonderwijs.
 • Leerdoel: Kinderen leren in grote lijnen hoe Dunea drinkwater maakt en hoe belangrijk de duinen zijn voor de waterwinning.
 • Beginpunt is De Tapuit, bezoekerscentrum Dunea.
 • De excursie duurt 1,5 uur en kost € 60,00 per excursie. De excursie wordt gegeven door een duinwachter of door een van onze deskundige educatievrijwilligers.
 • Per gids kunnen er maximaal 20 leerlingen mee. Bij de opdrachten werken wij soms in groepjes van tussen de 5 en 7 kinderen. Per groepje dient er één begeleider aanwezig te zijn vanuit de school.
 • Periode: van 1 april tot 1 november, van dinsdag tot en met vrijdag.
 • Dunea behoudt zich het recht om te allen tijde een excursie te annuleren als hier gegronde redenen voor zijn (bijvoorbeeld weersomstandigheden).

Boek je excursie

Speurneus

Excursie: Speuren naar sporen

Als je goed kijkt, is er van alles te ontdekken in Meijendel. Ga met jouw klas op pad als echte spoorzoekers. Ga op zoek naar sporen van duindieren en ontdek wie er allemaal leven in de duinen. Probeer zoveel mogelijk verschillende planten te vinden op een vierkante meter. Hoeveel zouden dat er zijn? En raad jij welke dieren er wonen in konijnenholen?Alvast een hint: het zijn niet alleen maar konijnen! Durf jij het avontuur aan?

Praktische informatie:

 • Doelgroep: groep 5 en 6 van het basisonderwijs.
 • De excursie duurt 1,5 uur.
 • De kosten bedragen € 60,00 per excursie (de kosten voor schoolexcursies worden gedeeltelijk gesponsord door Dunea).
 • De excursie wordt gegeven door een duinwachter of door een van onze deskundige educatievrijwilligers.
 • Per gids kunnen er maximaal 20 leerlingen mee. Bij de opdrachten werken wij soms in groepjes van tussen de 5 en 7 kinderen. Per groepje dient er één begeleider aanwezig te zijn vanuit de school.
 • Periode: 1 april tot 1 november, van dinsdag tot en met vrijdag.
 • Dunea behoudt zich het recht om te allen tijde een excursie te annuleren als hier gegronde redenen voor zijn (bijvoorbeeld weersomstandigheden).

Boek je excursie

Jongetje speelt met water

Spelend leren in de duinen 

Wil je je excursie of bezoek aan de Duincampus combineren met spelen? Bijvoorbeeld omdat je met een grote of meerdere groepen komt? Bezoek de nieuwe tentoonstelling in De Tapuit, beleef waterpret op het plein of klim en klauter door het Monkeybos. Aanmelden hoeft niet, maar mag wel – wie weet komt de duinwachter dan even bij jullie langs. 
Laat via natuur@dunea.nl weten met hoeveel klassen je komt. 
 
Kinderen spelen in de duincampus

Kom naar de Duincampus

De Duincampus in Meijendel is dé plek voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar om op onderzoek uit te gaan. Hoe goed zijn de speurskills, wat hoor je allemaal, en hoe goed kunnen zij kleine beestjes ontdekken in de waterplas? Alle zintuigen worden ingezet. Kies uit drie routes: water, flora & fauna of geschiedenis. 

Praktische informatie

 • Doelgroep: groep 3 t/m 8 van het basisonderwijs
 • Let op: een bezoek aan de Duincampus is een zelfstandig bezoek. De school zorgt daarom zelf voor (voldoende) begeleiding. Er zijn geen kosten verbonden aan de Duincampus.
 • Een bezoek aan de Duincampus is goed te combineren met één van de excursies, of een vrij bezoek aan De Tapuit.
 • Er zijn 3 themaroutes: water, flora & fauna, geschiedenis. Voor elke route zijn er duinschriften in 3 leeftijdscategorieën: 6-8 jaar, 8-10 jaar, 10-12 jaar.
 • Periode: gehele schooljaar. Wil je combineren met een excursie? Die zijn te boeken van 1 april tot 1 november, van dinsdag tot en met vrijdag.
 • Het bezoek is een zelfstandig bezoek. Maar meld je je klas van tevoren aan via natuur@dunea.nl, dan liggen de duinschriften voor je klaar.

Meer over de Duincampus

Het Bewaarde Land

Het Bewaarde Land is een natuurbelevingsprogramma dat kinderen in contact brengt met de natuur. Kinderen ontdekken de natuur door onderzoek te doen en de duinen te verkennen. Dunea verleent sinds 1993 toestemming aan Het Bewaarde Land om het programma in Meijendel uit te voeren en ondersteunt hun activiteiten. Het programma kan bij Dunea op twee locaties worden gevolgd: Den Haag en Wassenaar. Meer informatie? Kijk op de website van Het Bewaarde Land.

Leskist Klassewater Milieueducatie Den Haag

Wil je zelf in de klas aan de slag met water of natuur? Met de Leskist Klassewater leren kinderen van groep 7 en 8 waarom zorg voor de natuur zo belangrijk is voor de waterwinning en dat kraanwater het meest duurzame drankje is om te drinken. Op de website van Milieueducatie Den Haag kunnen Haagse scholen voor alle de leskist aanvragen. Bekijk de site van Milieueducatie Den Haag voor de Leskist Klassewater.