Loden leidingen in uw huis? Laat ze vervangen!

Woont u in een huis dat gebouwd is voor 1960? Misschien heeft uw huis dan nog loden waterleidingen. Looddeeltjes kunnen via leidingen in uw drinkwater terechtkomen. Te veel lood kan uw gezondheid schaden. Daarom is het belangrijk om loden leidingen te vervangen, hoe verborgen ze soms ook zitten.

Hoe krijg ik lood binnen?

Mensen krijgen lood binnen via bijvoorbeeld voedsel, lucht en huisstof. Groenten uit eigen tuin kunnen ook lood bevatten. In oude huizen zijn loden waterleidingen meestal de oorzaak van lood in het drinkwater.

Is lood ongezond?

Te veel lood kan uw gezondheid schaden. (Ongeboren) baby’s en kinderen tot en met 6 jaar zijn het gevoeligst voor lood. Het binnenkrijgen van lood kan bijvoorbeeld leiden tot een iets lagere intelligentie. De overheid adviseert daarom loden leidingen in huis te vervangen. Uw GGD kan u daar meer over vertellen.

Waar vind ik de waterleidingen?

Het grootste deel van de waterleidingen zit vaak onder de vloer of in de muur. Controleer daarom als eerste bij de watermeter of in uw huis nog loden leidingen zitten. Zijn de leidingen bij de watermeter van lood? Dan is de kans groot dat er verderop ook nog loden leidingen liggen.

Hoe herken ik lood?

  • Lood komt voor in gebouwen ouder dan 1960.
  • Lood is niet magnetisch. Als je een magneet bij de leiding houdt, blijft hij niet plakken.
  • Aantikken met een metalen voorwerp geeft een dof geluid.
  • Loden leidingen zijn vaak dikke, kronkelige buizen.
  • Een loden waterleiding is grijs van kleur. Is de leiding roodbruin of lichtgroen? Dan is de leiding waarschijnlijk van koper. Let op: een leiding kan ook geverfd zijn.

Wie vervangt loden leidingen?

De huiseigenaar is verantwoordelijk voor de waterleidingen in het huis. Woont u in een huurhuis? Dan is het de taak van de verhuurder om loden leidingen te vervangen.

Dunea heeft de loden waterleidingen in de straten en naar de huizen jaren geleden al vervangen. Toch kan de leiding naar uw huis nog wel gedeeltelijk van lood zijn. Bijvoorbeeld stukken die voorheen geen eigendom waren of erg moeilijk te bereiken. Dunea is verantwoordelijk voor het vervangen van deze aansluitleidingen.

Ik heb loden leidingen. Wat nu?

Loden waterleidingen in uw huis kunt u het beste laten vervangen door een erkend installateur. Vraag vooraf een offerte aan. Loden leidingen vervangen, beschermt de woning ook beter tegen lekkage. Een erkend installateur vindt u via www.uneto-vni.nl.

Loden aansluitleidingen naar uw huis worden vervangen door Dunea. Denkt u dat uw aansluitleiding van lood is? Stuur dan een foto van (de watermeter met) de leiding, naam, adres en telefoonnummer naar meldpuntlood@dunea.nl.

Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Ik kan de leidingen (nog) niet vervangen -> consumptieadvies!

Tot de loden leidingen zijn vervangen, gelden de volgende adviezen:

  • Drink niet het allereerste water uit de kraan. Als het water in de nacht heeft stilgestaan, zit er in het eerste water uit de kraan meer lood. Het toilet doorspoelen is een goede manier om water in de leidingen te verversen, zonder te verspillen. Zet daarom elke ochtend de kraan twee minuten half-open.
  • Aanstaande moeders en kinderen tot 6 jaar adviseren wij binnenshuis tijdelijk flessenwater te drinken.
    Let op! Looddeeltjes verdwijnen niet uit het water door het te koken of te filteren.

Nieuw huis of nieuwe kraan?

Ook een nieuwe waterleiding of een nieuwe kraan kan metalen afgeven aan het drinkwater. Zet dan elke ochtend de kraan twee minuten open. Doe dat drie maanden lang. Lees meer bij doorspoeladvies.