Klein wonder, groot feest!​

​Hiep Hoi, het is groot​ feest in de kast! Het eerste uilskuiken is vannacht uit het ei gekropen. Het is elk jaar maar weer de vraag of er uilskuikens uit de eieren komen. Het kan ook een keer anders lopen. Gelukkig is het kleine wonder weer een feit en wie weet volgen er nog meer wonderen?​​

Nu het eerste uilskuiken is geboren, is het echt opletten geblazen in de kerkuilenkast! De leukste periode is aangebroken. Het uitkomen van de andere eieren, het voeren en opgroeien van de jongen. Tenminste dat vinden duinwachters Bart en Joeri. Vind jij dat ook? De verwachting is dat er vanaf vandaag, 1 mei,om de dag een uilskuiken uit het ei kruipt. Nu is het afwachten of de overige 5 eieren ook uitkomen!

Muizen voeren

Kleine snaveltjes, grote ogen, kleine hapjes. De uilskuikens worden hun eerste levensweken gevoerd met kleine stukjes muis of andere prooidieren. Mama kerkuil neemt deze taak volledig op zich. Al is zij natuurlijk wel afhankelijk van wat papa kerkuil aan prooidieren meebrengt. Het is fascinerend om te zien hoe mama kerkuil met haar grote, scherpe snavel de afgescheurde stukjes muis teder in de snaveltjes van haar kroost legt. Je zult zien dat dit niet altijd goed gaat. Af en toe zijn de ogen van de kuikens groter dan hun snavel. De jonge kerkuilen proberen dan te grote stukken muis naar binnen te werken. Het is dan ook belangrijk dat mama uil niet te grote stukjes aan de kuikens voert. Over een paar weken hoeft zij zich hier geen zorgen meer over te maken. Dan verdwijnt de een na de andere muis met huid en staart in de snavels van de jonge kerkuilen.

Feest!

Wij zijn super trots dat het eerste kuiken in 2019 een feit is. Om het kleine kerkuiltje en haar toekomstige broertjes en zusjes een warm welkom te heten, hebben wij ook voor jou lekkere muisjes ingeslagen. Vandaag, woensdag 1 mei, kun je bij het bezoekerscentrum De Tapuit in Meijendel beschuit met muisjes komen eten, geen echte muisjes natuurlijk. Wij kijken uit naar de kraamvisite. Ook al je vragen over de kerkuilen kan je hier stellen! In de volgende blog gaan we iets vertellen over 'the survival of the fittest' de sterkste zullen overleven. Deze harde regel geldt helaas ook voor pasgeboren, donzige uilskuikens.

 

Met vriendelijke groet, Duinwachters Bart en Joeri

 

Benieuwd naar wat Joeri allemaal meemaakt in het duin of heb je vragen? Volg hem op Instagram

Eerste kerkuilkuiken