Bleizo vervoersknooppunt of drinkwaterknooppunt

De bouw van vervoersknooppunt Bleizo is vanmorgen, woensdag 11 november, symbolisch gemarkeerd. Bij het unieke vervoerskooppunt, op de grens van de gemeenten Zoetermeer en Lansingerland, langs de rijksweg A12 en de spoorlijn Den Haag – Utrecht, komen trein, RandstadRail, bus, auto en fiets bij elkaar. Voor Dunea heeft Bleizo veel impact: we hebben één van onze twee transportleidingen, die het rivierwater van Bergambacht naar de duinen vervoert, verlegd.

Spannende operatie aan de slagaders van Dunea

Bleizo is naast een vervoersknooppunt  ook een belangrijk drinkwaterknooppunt. Om het vervoersknooppunt te kunnen realiseren moet Dunea haar twee grote slagaders (BergAmbachtLeidingen, ook wel BAL 1 en BAL 2 genoemd) verleggen. De twee leidingen vervoeren het rivierwater naar de duinen die het vervolgens zuiveren, waardoor 1,3 miljoen mensen kunnen genieten van ons kraakheldere duinwater.

Leveringszekerheid voor klanten en de duinen

BAL 1 en BAL 2 kunnen niet tegelijk en alleen in de winter uit bedrijf vanwege de leveringszekerheid naar onze klanten en de ecologie in de duinen. Het uit bedrijf stellen van één van de leidingen betekent dat we tijdelijk geen back-up leiding hebben voor de toevoer van rivierwater. U merkt hier als klant niets van. Daarnaast wordt er minder water de duinen ingebracht, waardoor de stand van onze infiltratieplassen tijdelijk lager is dan normaal. In de wintermaanden is het effect op de natuur minimaal.

Dunea doet er alles aan om het Bleizo-project succesvol te laten verlopen.